Chiptuning: na co si dát pozor a co očekávat?

Zatímco některé tuningové techniky a vylepšení postupně upadají do zapomnění, jiné se dostávají do centra pozornosti. To bezesporu platí o takzvaném chiptuningu, který spočívá v přeprogramování řídicí jednotky. Mezi vyznavači silných vozidel se takové zvýšení výkonu motoru označuje jako chipování. Pojďme se podívat na to, jaké výhody chiptuning skýtá a jaká jsou jeho úskalí, která je třeba mít na paměti.

Chiptuning na míru každému vozu

Některé společnosti mnohdy slibují až neuvěřitelné výsledky, což je ovšem třeba brát se značnou rezervou. Přesný nárůst výkonu se bude samozřejmě lišit u každého vozidla, proto je každá hodnota spíše orientační. Pro zjištění přesného rozdílu je možné provést měření výkonu motoru před chiptuningem a po jeho provedení. I tento úkon by měl být součástí komplexních služeb spolehlivých chiptuningových center.

Nutno si uvědomit, že zatímco v případě jednoho konkrétního vozidla napomůže chiptuning maximálnímu možnému výkonu, u jiného modelu by obdobná úprava mohla mít devastující následky. Tím spíše je nutné obrátit se na specializovanou firmu, která provede celý proces zodpovědně, s ohledem na konkrétní parametry, a také na provedené úpravy poskytne záruku.

Konkrétní osoba, která bude chiptuning provádět, se musí předem seznámit s limity a omezeními daného motoru. Poté může připravit několik variant a upravit je podle potřeby, ať už při testování na motorové brzdě, nebo během jízdy.

Možnosti chiptuningu v České republice

Ke zvýšení výkonu motoru bez konstrukčních zásahů přistupuje čím dál více majitelů nejrůznějších typů vozidel. Zajímá vás, jak je to například s chiptuningem v Liberci a jeho okolí? Specializovaná centra se samozřejmě soustředí do větších měst, ale i v Liberci chiptuning není nedostupný a není těžké najít spolehlivou a seriózní firmu.

Napsat komentář