Žaludeční vředy

V minulosti lidé s vředy olizovali lékořici, užívali léky na snížení kyselosti žaludeční šťávy, chodívali na léčení a dva měsíce odpočívali. Dnes na marodku při nekomplikovaném případě potřebují možná tři dny. Současná léčba je díky nejnovějším lékům skutečně krátká. Účinně blokují tvorbu žaludeční kyseliny a vřed se zahojí za několik dní. Jak se vřed projeví? Tak například byste měli zpozornět při konzumaci citrusových plodů. Pokud vám způsobují křeče a těžké bolesti, je velmi pravděpodobné, že půjde právě o žaludeční vředy. Stejně jsou to i častější zažívací potíže během jara a podzimu.

Vyhýbejte se stresu

Pokud si nechcete přivodit vřed, vyhýbejte se stresovým situacím. Pokud jsou vředy v pokročilém stádiu, nutná bude i změna zaměstnání, jinak se vám nepodaří je vyléčit. Vyhýbat byste se měli alkoholu, cigaretám a ponocování. Vhodné by bylo začít i trochu sportovat, doporučují se zejména procházky na čerstvém vzduchu.

Co nejíst

  • černá káva a nápoje s bublinkami
  • strava nekořeníme
  • vynechejte ředkvičky, cibuli, křen a česnek
  • nejíst zapřažené polévky, bujónové a všechny smažená jídla
  • omezit vajíčka, lze je jíst jen vařené natvrdo
  • nesmí se jíst majonéza, zabijačkové speciality, uzeniny
  • vynechat jídla, které člověka nadýmají
  • nejíst kombinaci masa a ovoce, mléčných výrobků a ovoce
  • nejíst mražené věci
  • vynechat rafinovaný cukr, lze sladit medem
  • vynechat bílé pečivo
  • zásadně se vyhýbat potravinám s plísní a žádné konzervy (výjimka rybí).

Co jíst

  • nízkotučné jogurty nejlépe bez ovoce, acidofilní mléka, kyšku, hodně tvarohu (brynzu raději ne), nízkotučné sýry ale ne uzené sýry. Nejlepší z mléčných výrobků je kozí mléko
  • ovesné vločky předem alespoň hodinu namočené v mléce s džemem

–   jíst zeleninu s brambory, nebo s rýži

–   hodí se bramborové pyré s okyseleným mlékem

–   na lačno je dobré vypít syrovátku, acidofilní mléko, nebo šťávu ze zelí

nebo z červené řepy

–   dodržovat pitný režim

–   houby lze se zeleninou, ale ne v kombinaci se smaženými vajíčky. Nejlepší

použít hlívu ústřičnou

–   samozřejmě ovoce, ale ne s mléčnými výrobky a masem

–   ryby, ne uzené, nejlépe vařené nebo sardinky v oleji

–   tmavé grahamové pečivo a černý chléb.

Jen proto, že máte žaludeční vředy, nemusíte se vyhýbat skvěle chutnající potravinám. Naštěstí existuje mnoho mírnějších, nízkotučných alternativ, oblíbených jídel i v restauracích.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *